Agenda
18/12/2012 - 19:00 - Sala de la Caritat, National Library of Catalonia (Carrer de l’Hospital, 56, Barcelona)

Escurçant la bretxa entre investigació bàsica i aplicada: el cas de les cèl·lules mare


Outreach events

Anna Veiga (CMRB), Lluis Morey (CRG)Un cafè científic recolzat per 4DCellFate.eu pel 10 Aniversari del CRG.

En els últims deu anys hem vist un notable avenç en el que sabem sobre les cèl·lules mare i també en la seva aplicació per al tractament de malalties degeneratives. Aquests avenços s'han aconseguit gràcies a la recerca bàsica incloent la creació de línies cel·lulars i els estudis del desenvolupament embrionari. Per tant, la distància que separa la investigació bàsica en cèl·lules mare de  la seva possible aplicació en teràpia cel·lular és cada dia més curta.

El passat mes de setembre John Gurdon i Shinya Yamanaka van ser guardonats amb el premi Nobel en Medicina pel seu treball sobre les cèl·lules mare. Gurdon va ser el primer a obrir la caixa de pandora de la reprogramació cel·lular el 1967 i Yamanaka va aconseguir un mètode senzill per poder realitzar-la.

En aquesta ocasió, volem conèixer més enllà de la tècnica descoberta I aprofundir en les troballes d'investigacions més recents, observant aspectes de la recerca bàsica i la seva aplicació (en camps com la reproducció, el desenvolupament embrionari i la creació de línies cel·lulars). De la mà dels investigadors, podrem acostar-nos així a les fronteres de la ciència.