News
30/9/2015

El PRBB torna a obrir les portes als ciutadans el 3 d’octubre de 2015

El PRBB torna a obrir les portes als ciutadans el 3 d’octubre de 2015


Nota de premsa del PRBB


Visites guiades en grups de 15. Cada 30 minuts, 12 rutes paral·leles per descobrir l'edifici i la recerca que s’hi fa.

Experiments i observació del microbioma humà.

Xerrades, workshops i activitats pels més petits

L'any passat més de 3.500 persones van assistir a la Jornada. Aquest any, sota el lema “Ciència per a tothom!”, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) celebrarà la 8a edició de la seva Jornada de Portes Obertes el proper dissabte 3 d’octubre. Els investigadors dels set centres de recerca del PRBB, dediquen aquest dia a mostrar el que fan de forma totalment voluntària. Es tracta d’una jornada de caire festiu i científic, amb moltes activitats totalment gratuïtes per conèixer aquesta infraestructura científica amb prestigi internacional on treballen 1.400 persones de 54 països diferents.

Mostrarem també “què fa un científic amb... ?”. Veure vídeos promocionals:

Què fa un científic amb “xuxes”? http://bit.ly/OD_xuxes
Què fa un científic amb un ou? http://bit.ly/OD_ou
Què fa un científic amb plastilina? http://bit.ly/OD_plastilina

 

Més de 3.500 visitants a la Jornada de 2014
Durant la Jornada de Portes Obertes de 2014 més de 2.300 persones van visitar l’edifici en les visites guiades pels laboratoris. Uns 2.000 visitants van participar en els experiments, realitzats a la plaça, sobre com els raigs UV afecten la pell i en d’altres tallers. Uns 700 van escoltar una de les 10 xerrades científiques que van tenir lloc durant el dia. La clausura de l’acte, el cafè científic, va reunir unes 300 persones que van escoltar amb atenció als tres experts en vida sintètica, tot fent-los preguntes. Això va ser possible gràcies a 265 voluntaris dels diferents centres del Parc que van participar en aquesta tasca divulgativa.

Visites guiades
12 rutes paral·leles per descobrir l'edifici i l’actualitat de la recerca
Les visites guiades consisteixen en itineraris d’una hora per dins d’aquest singular edifici, situat en un espai privilegiat de la ciutat, mentre els investigadors expliquen la seva feina de primera mà. Així, durant la visita els visitants, en grups de 15-20 persones, podran conèixer detalladament 2 dels 100 grups de recerca o 15 plataformes cientificotècniques. Recomanem fer una reserva online a: openday.prbb.org per una de les més de 150 rutes que es realitzaran entre les 10.00 i les 18.00 h.

Espai menut
Com a novetat d’aquest any, pels pares i mares amb fills entre 3 i 8 anys, s’ofereix l’espai menut: una zona vigilada on els nens i nenes podran experimentar amb l'olfacte de les larves de mosca de la fruita i també jugar i dibuixar, mentre els pares realitzen la visita guiada o assisteixen a una xerrada. Un espai on els més petits de la casa, es convertiran en vertaders científics!

Xerrades científiques
No et conformis amb menys i pregunta directament als científics!
A les sales Ramón y Cajal, Marie Curie i Charles Darwin es faran xerrades científiques de 45 minuts des de les 11.00 fins a les 18.00h. Els investigadors del PRBB parlaran sobre temes tan diversos com l’efecte de les radiacions, la malaltia d’Alzheimer, les cèl·lules mare i la medicina regenerativa, entre d’altres.

Experiments i tallers
Vols ser científic per un dia?
Les activitats més interactives són els experiments, aptes per a tots els públics, que es realitzen en estands a la plaça interior de l'edifici. Aquest any, sota el títol de “Coneix el microbioma humà” els participants podran cultivar els seus propis microorganismes, observar mostres al microscopi, extraure’n l’ADN o construir-ne un amb “xuxes”. També s’oferiran tallers especialitzats amb registre previ. Per exemple el taller “Diagnostiquem una malaltia al laboratori”, en el que, durant 40 minuts, els propis participants determinaran la predisposició a desenvolupar leucèmia d’una hipotètica família a partir de la separació i visualització dels fragments del seu ADN amb la tècnica d’electroforesi en gel d’agarosa. Durant 30 minuts es convertiran en científics que treballen a un laboratori amb pipetes, tubs, microscopis i centrífugues.

Un altre taller porta per títol “Construeix un microscopi amb el teu mòbil” i està organitzat pels biohackers de DIYBCN. En aquest taller ensenyarem als participants com funciona i com es construeix un microscopi amb l'ajut d'un smartphone i diferents eines que es poden trobar per casa. Al finalitzar, els participants podran endur-se a casa un microscopi fabricat per ells mateixos.

Exposicions
Meravellar-se amb imatges de cèl·lules i papallones
A les terrasses de la primera planta de l'edifici presentem dues exposicions. “The tree of life” del Centre de Regulació Genòmica (CRG) explica de manera visual la complexitat de la vida: des de la cèl·lula a un organisme viu. I amb “Papallones en un clic”, l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) convida a descobrir l’enorme diversitat de colors i patrons en les ales de les papallones, un espectacle de la natura i una font d’inspiració pels estudiosos de l'evolució.

Portes obertes al Campus Universitari Mar
Per visitar-ne les aules i els laboratoris d’estudi i conèixer en persona com es formen els futurs professionals de la salut i les ciències de la vida, el Campus Universitari Mar obre també les seves portes de 11.00 a 14.00h a l’edifici contigu al PRBB amb tallers i activitats sobre els diferents ensenyaments universitaris que s’hi imparteixen.

Cafè científic
Vacunes, cap a on anem?
La jornada finalitzarà amb un cafè científic amb el títol “Vacunes, cap a on anem?”, moderat per la periodista Milagros Pérez Oliva, on tres experts del CRG, IrsiCaixa i l’Hospital del Mar respondran a les preguntes del públic i dialogaran sobre els beneficis de les vacunes, la millora de la seva administració, el desenvolupament de nous formats o la vinculació de la indústria farmacèutica, entre d’altres qüestions

El PRBB
El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) és un dels grans nuclis de recerca biomèdica d’Europa. Els set centres ubicats al parc realitzen ciència d’excel·lència en una gran diversitat de camps. El PRBB té una massa crítica de 1.400 persones provinents de 54 països diferents, una despesa en R+D acumulada d’uns 90 M€ per any i un equipament científic d’avantguarda. Això permet explorar, en un espai únic, les qüestions més rellevants de les ciències de la vida i de la biomedicina, des de la perspectiva molecular fins a la poblacional. La connexió física del PRBB amb l’Hospital del Mar proporciona, a més, un bon coneixement de la realitat clínica.

Any rere any, els investigadors del Parc incrementen els seus indicadors d’activitat científica fins a cotes cada cop més altes. Al 2014 es van superar de nou els rècords d’anys anteriors en publicacions científiques i en percentatge de conferenciants estrangers. Alhora, els investigadors dels centres del PRBB van contribuir en 1.218 articles originals i es van organitzar 334 conferències científiques.

Globalment, l'activitat científica dels més de cent grups de recerca dels centres s'agrupa en les àrees científiques següents: Informàtica biomèdica i biologia de sistemes, Regulació gènica i epigenètica, Biologia cel·lular i del desenvolupa-ment, Farmacologia i patofisiologia clínica, Genètica humana i biologia de l'evolució, Epidemiologia i salut pública.

Els set centres de recerca que actualment formen part del PRBB són: l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (www.imim.es), el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF (www.upf.edu/cexs), el Centre de Regulació Genòmica (www.crg.eu), el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (www.cmrb.eu), el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (www.creal.cat), la Fundació Pasqual Maragall (www.fpmaragall.org) i l’Institut de Biologia Evolutiva (www.ibe.upf-csic.edu).

Per a més informació, materials multimèdia i entrevistes:

Anna Aurich, 1to1RRPP
aurich@1to1.es, T 93 301 00 39, M 699313846

Elvira López, Directora de Relacions Públiques,
elopez@prbb.org, T 93 316 0011

Reimund Fickert, Director de Comunicació,
rfickert@prbb.org, T 93 316 00 09