News
4/12/2015

IMIM: Campanya de micromecenatge per conèixer la vinculació entre els plaguicides i el càncer de pàncrees

IMIM: Campanya de micromecenatge per conèixer la vinculació entre els plaguicides i el càncer de pàncrees


Notícia de l'IMIM


Un projecte del grup de recerca en Epidemiologia Clínica i Molecular del Càncer de l'IMIM per analitzar si determinats plaguicides i altres tòxics ambientals contribueixen a l’aparició del càncer de pàncrees ha estat escollit per la Plataforma Precipita de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Aquesta plataforma creada pel Ministeri d’Economia i Competitivitat està destinada a la promoció de projectes d'especial interès per tal de cercar finançament a través del micromecenatge o crowdfunding.

El càncer de pàncrees és la quarta causa de mort per càncer a Espanya: per ell moren 6.026 persones cada any. Sovint els pacients són diagnosticats en un estadi avançat. La supervivència als 5 anys (<5%) és la més baixa entre els 10 càncers més habituals. El consum de tabac, l'obesitat i la diabetis són causes del càncer de pàncrees, però no estan presents en la majoria dels pacients.

Els investigadors analitzaran els nivells o concentracions de plaguicides i altres tòxics a la sang de 1.533 participants a l'European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): 513 persones que van desenvolupar aquesta malaltia (casos) i 1.020 persones amb característiques sociodemogràfiques similars que no van desenvolupar aquest càncer (controls). La hipòtesi científica és que les concentracions d'alguns tòxics seran significativament superiors en els casos que en els controls.

Per veure el vídeo:
Web de l'IMIM