News
17/6/2016

IMIM: Pilar Navarro rep la I Beca de recerca “Carmen Delgado / Miguel Pérez-Mateo contra el cáncer de páncreas”

IMIM: Pilar Navarro rep la I Beca de recerca “Carmen Delgado / Miguel Pérez-Mateo contra el cáncer de páncreas”


Notícies de l'IMIM


Dimarts 14 de juny la Asociación Española de Pancreatología (AESPANC) i Asociación Cáncer de Páncreas (ACANPAN) va fer entrega a la Pilar Navarro, coordinadora del grup de recerca en Mecanismes Moleculars de la Tumorigènesi de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), de la beca de recerca “Carmen Delgado / Miguel Pérez-Mateo contra el cáncer de pàncreas” pel projecte “Galectina-1: una nueva diana para el desarrollo de herramientas diagnósticas y terapéuticas para el cáncer de páncreas”. La beca està dotada amb 40.000 euros, import recaptat en la passada edició de la “Carrera Popular de las 2 ciudades contra el Cáncer de Páncreas”, una iniciativa solidària que es va portar a terme simultàniament entre Las Rozas (Madrid) i Alacant.

“El nostre projecte d'investigació planteja utilitzar una proteïna anomenada Galectina-1 com element diagnòstic i com a diana terapèutica per produir fàrmacs pel càncer de pàncrees. Aquest estudi es basa en resultats obtinguts pel nostre grup de recerca en els últims anys que han demostrat, d'una banda, que Galectina-1 es troba en nivells anormalment elevats en els pacients amb el tipus de càncer de pàncrees més freqüent, denominat adenocarcinoma ductal pancreàtic (més del 90% dels casos) i, d'altra banda, que el bloqueig d'aquesta proteïna frena la progressió del tumor en animals, i per tant representa un possible nou tractament per al càncer de pàncrees” explica Pilar Navarro. Amb aquest projecte s’espera avançar un pas més en aquest estudi i generar noves eines a partir de Galectina-1 que puguin ser útils en la pràctica clínica d'aquesta devastadora malaltia.

El projecte està dirigit per Pilar Navarro i compta amb un equip multidisciplinar de l’IMIM - José Yélamos, Neus Martínez, Mireia Moreno, Carlos Orozco- investigadors del servei de Patologia de l’Hospital del Mar -Lluis Barranco i Mar Iglesias- i investigadors del CNIO i del CIEMAT.

Més informació:
Web de l'IMIM