News
29/7/2016

IMIM: L’Hospital del Mar desenvolupa una innovadora calculadora per predir el risc de fibril·lació auricular

IMIM: L’Hospital del Mar desenvolupa una innovadora calculadora per predir el risc de fibril·lació auricular


Notícia de l'IMIM


Cardiòlegs de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han desenvolupat una nova eina que permet estimar el risc d'aparició de fibril·lació auricular a partir d'indicadors electrocardiogràfics, dades clíniques bàsiques i paràmetres obtinguts a través de la monitorització per Holter (petit dispositiu electrònic que registra i emmagatzema l'electrocardiograma del pacient durant 24 hores). Els resultats del projecte acaben de ser publicats a la revista International Journal of Cardiology.

La fibril·lació auricular és una malaltia que es caracteritza per batecs auriculars no coordinats i desorganitzats que produeixen un ritme cardíac ràpid i irregular. Es calcula que la seva prevalença en el món desenvolupat és d'aproximadament entre el 1,5 i 2% i augmenta amb l'edat. "La seva predicció és un gran repte clínic. La fibril·lació auricular està associada a un major risc d'accident cerebrovascular, insuficiència cardíaca i mortalitat, però en un 50% dels casos és una malaltia asimptomàtica i el diagnòstic es sol realitzar quan ja s'ha produït l'esdeveniment advers" explica el Dr. Ermengol Vallès, cap de secció de la Unitat d'Electrofisiologia i Arítmies de l'Hospital del Mar i investigador del Grup de Recerca Biomèdica en Malalties del Cor de l'IMIM.

Més infromació:
Web de l'IMIM

Referència:
Cabrera S, Vallès E*, Benito B, Alcalde O, Jiménez-López J, Fan R, Martí-Almor J. Simple predictors for new onset atrial fibrillation. Int J Cardiol 2016; 221: 515-520.