News
30/9/2016

IMIM: Un test genòmic permet evitar tractaments de quimioteràpia innecessaris a dones amb càncer de mama

IMIM: Un test genòmic permet evitar tractaments de quimioteràpia innecessaris a dones amb càncer de mama


Notícies de l'IMIM


El Dr. Joan Albanell, cap de servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar i director del Programa de Recerca en Càncer de l’IMIM ha liderat un grup d’investigadors europeus en un estudi publicat a la revista European Journal of Cancer. Aquest treball demostra que la realització del test genòmic Oncotype DX és clau en el moment de recomanar un tractament a pacients amb un tipus concret i molt freqüent de càncer de mama, i confirma la reducció de l’ús de la quimioteràpia a diversos països d’Europa.

El resultat del test Oncotype DX té un gran impacte terapèutic, ja que la indicació del tractament realitzada pels oncòlegs varia abans i després de conèixer els resultats d’aquest test, que redueix significativament la recomanació del tractament amb quimioteràpia per a pacients operades de càncer de mama del tipus ER+ (receptor d’estrogen positiu) HER2- (que no es poden beneficiar del tractament antiHER2). Aquest tipus de cáncer de mama suposa entre el 60-70% de tots els tumors de mama. 

La principal aportació de l’estudi és la constatació que en països europeus líders en el tractament del càncer, com Espanya, França, el Regne Unit i Alemanya, aquest test permet que els tractaments aplicats a les pacients siguin més homogenis que abans de dur a terme aquesta prova. Segons el Dr. Albanell, “és important evitar la quimioteràpia a aquelles dones en què es preveu que el benefici sigui mínim o virtualment inexistent, tant pels efectes i la toxicitat de la mateixa, inacceptables si aquesta no és útil, com pel cost mateix del tractament”.

Més informació:
Web de l'IMIM

Article de referència:
Albanell J, Svedman C, Gligorov J, Holt SD, Bertelli G, Blohmer JU, Rouzier R, Lluch A, Eiermann W. Pooled analysis of prospective European studies assessing the impact of using the 21-gene Recurrence Score assay on clinical decision making in women with oestrogen receptor-positive, human epidermal growth factor receptor 2-negative early-stage breast cancer. Eur J Cancer. 2016 Aug 18;66:104-113. doi: 10.1016/j.ejca.2016.06.027. [Epub ahead of print]