News
14/10/2016

CEXS-UPF: Una anàlisi evolutiva en fongs identifica mecanismes biològics conservats durant centenars de milions d'anys

CEXS-UPF: Una anàlisi evolutiva en fongs identifica mecanismes biològics conservats durant centenars de milions d'anys


Notícies del CEXS-UPF


Investigadors de l’EMBL i de la Universitat de Washington presenten una anàlisi evolutiva de la fosforilació de proteïnes de 18 espècies de fongs que indica una ràpida divergència, amb només una petita fracció conservada durant centenars de milions d'anys. El treball, publicat a Science i liderat per Pedro Beltrao i Judit Villén, compta amb la participació del grup de recerca en Senyalització Cel·lular del CEXS-UPF liderat per Eulàlia de Nadal i Francesc Posas. 

Per tal de senyalitzar i regular les funcions de les seves proteïnes, els organismes han desenvolupat un mecanisme ràpid i versàtil: la modificació o marca de les proteïnes per fosforilació. Un mecanisme que, com tot procés biològic, ha evolucionat durant centenars de milions d’anys. Els investigadors han analitzat la fosforilació de totes les proteïnes de 18 espècies de fongs diferents per tal d’esbrinar-ne les diferències i similituds entre elles i saber-ne més de la seva conservació evolutiva. Aquesta anàlisi ha descobert que hi ha una ràpida divergència en les marques de les proteïnes, amb només una petita fracció conservada al llarg de l’evolució.

En aquests moments on l’anàlisi dels genomes ha esdevingut tant important, no podem oblidar que no n’hi ha prou amb saber quines proteïnes són presents en una cèl·lula sinó també com aquestes es regulen”, comenten els doctors de Nadal i Posas. “Aquest estudi proporciona dades en aquest sentit. S’han descobert marques de regulació molt conservades evolutivament i per tant ens ensenya com es poden regular aquestes proteïnes, alhora ens ha mostrat com de ràpid evolucionen possibles mecanismes reguladors al llarg de l’evolució per tal d’afavorir l’adaptació.”

Més informació:
Web de la UPF

Treball de referència:<
Studer RA, Rodriguez-Mias RA, Haas KM, Hsu JI, Viéitez C, Solé C, Swaney DL, Stanford LB, Liachko I, Böttcher R, Dunham MJ, de Nadal E, Posas F, Beltrao P* and Villén J*. Evolution of protein phosphorylation across 18 fungal species. Science. In press (2016).

Imatge: S. cerevisae, font: BBC News