News
21/10/2016

IMIM: 1 de cada 3 dones necessita un tractament per a l’osteoporosi després de superar un càncer de mama

IMIM: 1 de cada 3 dones necessita un tractament per a l’osteoporosi després de superar un càncer de mama


Notícies de l'IMIM


Un grup d’oncòlegs i especialistes en medicina interna de l’Hospital del Mar i investigadors del Programa de Recerca Musculoesquelètica de l’IMIM coordinen des de fa 9 anys un Programa de Salut Òssia en dones amb càncer de mama, que acaba d’incloure-hi la pacient número 1.000, i n’han avaluat els beneficis. Aquest programa protegeix la salut òssia de les pacients que han superat un càncer de mama amb receptors hormonals positius –el més freqüent, un 70% dels tumors de mama ho són– i que necessitaran tractaments de manteniment de llarga durada que poden provocar osteoporosi.

Des que es va aprovar l’ús dels inhibidors de l’aromatasa, un fàrmac que s’usa en el tractament adjuvant del càncer de mama amb receptors hormonals positius, l’osteoporosi està en el punt de mira dels experts de l’Hospital del Mar, que en fan un seguiment atent i en preveuen les conseqüències. Aquest tractament va suposar un canvi important de paradigma en el tractament de les pacients postmenopàusiques, i és la millor opció terapèutica per a aquestes pacients i té molts beneficis. Però l’altra cara de la moneda és que són tractaments de llarga durada i produeixen dolors articulars i osteoporosi, i per tant cal estar molt atents a la salut òssia de les pacients.

El Programa de Salut Òssia en dones amb càncer de mama és un protocol coordinat per oncòlegs i internistes especialitzats en salut òssia. “Quan una pacient té un càncer de mama amb receptors hormonals positius i sabem que li haurem de prescriure inhibidors de l’aromatasa, ja activem el protocol amb els internistes”, explica el Dr. Tusquets. “Nosaltres avaluem la pacient de manera exhaustiva amb paràmetres bioquímics, densitometries òssies i un estudi morfològic, i fem un diagnòstic de com té els ossos des del primer moment. A més, tenim en compte la qualitat de vida, l’estil de vida i l’alimentació”, puntualitza el Dr. Xavier Nogués, cap del Servei de Medicina Interna i codirector del Programa. 

Més informació:
Web de l'IMIM