News
2/12/2016

IMIM: La pressió arterial alta ja afecta a 1.130 milions de persones a tot el món

IMIM: La pressió arterial alta ja afecta a 1.130 milions de persones a tot el món


Notícies de l'IMIM


La revista The Lancet acaba de publicar el que és l’estudi més gran mai realitzat sobre un tema específic de salut i que ha involucrat a l’Organització Mundial de la Salut i a centenars de científics de tot el món, entre els que es troben els investigadors del grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’IMIM que han aportat la informació de la base de dades del projecte REGICOR. Les conclusions de l’estudi mostren que actualment hi ha 1.130 milions de persones al món amb pressió arterial alta i que aquesta patologia no està relacionada amb la riquesa, com passava l’any 1975, sinó que és un important problema de salut relacionat amb la pobresa.

Els autors diuen que la raó d'aquesta troballa no està clara, però pot estar vinculada a una millor salut en general i l'augment del consum de fruites i verdures. La hipertensió es detecta amb major freqüència i amb anterioritat als països d’ingressos alts, on també es controla millor. 

La investigació, finançada pel Wellcome Trust, ha mostrat també que els homes tenen la pressió arterial més alta que les dones en la majoria de països del món l'any 2015. A nivell mundial, 597 milions d'homes tindrien la pressió arterial alta, en comparació amb els 529 milions de dones. Els resultats també mostren que el Regne Unit és el país europeu amb la menor proporció de persones amb pressió arterial alta l’any 2015, mentre que Corea del Sud, EUA i Canadà són els països que tenen les taxes més baixes a nivell mundial. La pressió arterial alta éss la causa principal en el món de la malaltia cardiovascular, el que condueix a accidents cerebrovasculars i atacs cardíacs, i es creu que causa 7,5 milions de morts a l'any a tot el món.

Més informació:
Web de l'IMIM

Article de referència:
NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC) (...,Elosua R, Marrugat J, Porta M,...). Worldwide trends in blood pressure from 1975 to 2015: a pooled analysis of 1479 population-based measurement studies with 19·1 million participants. Lancet 2016