News
17/2/2017

IMIM: Per què la dieta mediterrània és cardiosaludable?

IMIM: Per què la dieta mediterrània és cardiosaludable?


Notícies de l'IMIM


Un estudi desenvolupat i liderat per investigadors de l’IMIM i publicat a la revista Circulation conclou que seguir una dieta mediterrània rica en oli d’oliva verge millora les funcions de les lipoproteïnes d’alta densitat (HDLs). És a dir, ajuda a que les partícules que transporten el “colesterol bo” funcionin millor. Per primera vegada, es demostra el potencial terapèutic d’un patró alimentari com la dieta mediterrània tradicional sobre les funcions cardioprotectores del “colesterol bo”. Aquest podria ser un dels motius pels quals seguir aquesta dieta prevé el desenvolupament de malalties cardiovasculars.

Fins ara, els beneficis sobre la funció del “colesterol bo” només havien estat demostrats en alguns assaigs clínics amb medicaments, amb intervencions quirúrgiques o amb intervencions basades en augmentar el consum d’aliments aïllats però no s’havia estudiat mai què passava si es modificava la dieta per complet. “Vam comparar dos tipus de dieta mediterrània, una rica en oli d’oliva i l’altra rica en fruits secs respecte d’una dieta baixa en greixos i vam veure que l’adherència a una dieta mediterrània tradicional, especialment quan era rica en oli d’oliva, estava associada a la millora de les funcions de l’HDL” explica Montse Fitó, coordinadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’IMIM, investigadora del Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN) i coordinadora d’aquest estudi.

Més informació:
Web de l'IMIM

Article de referència:
Hernáez A, Castañer O, Elosua R, Pintó X, Estruch R, Salas-Salvadó J, Corella D, Arós F, MD, Serra-Majem L, Fiol M, Ortega-Calvo M, Ros E, Martínez-González MA, de la Torre R, López-Sabater MC, Fitó M. Mediterranean Diet Improves High-Density Lipoprotein Function in High-Cardiovascular-Risk Individuals. A Randomized Controlled Trial. Circulation 2017.