News
16/6/2017

CEXS-UPF: La comunicació pública sobre la salut mental centra l’Informe Quiral

CEXS-UPF: La comunicació pública sobre la salut mental centra l’Informe Quiral


Notícies del CEXS-UPF


El dimecres 14 de juny es va presentar l'Informe Quiral 2016: “La comunicació pública sobre la salut mental” a la Sala de Conferències del Campus Poblenou de la UPF. L’estudi conclou que, tot i que els mitjans de comunicació estan fent un esforç per millorar el tractament periodístic de les persones que pateixen malaltia mental, encara reprodueixen molts elements d'estigmatització. L'Informe insisteix en la necessitat de reconèixer quins són aquests elements i evitar-los, ja que la seva constant presència reforça la persistència d'estereotips com ara la perillositat, la debilitat o la impredictibilitat. Estereotips que l'imaginari social atribueix, de manera inconscient i injustificada, a la totalitat del col·lectiu que pateix malalties mentals.

L'Informe analitza també els temes relacionats amb la salut mental que més apareixen en els mitjans. En el 2016, la depressió ha estat, amb diferència, la malaltia mental amb més cobertura mediàtica. Paral·lelament, també és la que més consultes genera a Google, el que mostra la relació estreta entre el que apareix en els mitjans i allò que més preocupa a una població determinada en un moment determinat. 

L'Informe Quiral l'elabora anualment el Centre d'Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la UPF (CCS-UPF), en col·laboració amb la Fundació Vila Casas. 

Més informació:
Web del CEXS