News
23/6/2017

CEXS-UPF: Científics descobreixen les cèl·lules pioneres en el desenvolupament neural de l'orella

CEXS-UPF: Científics descobreixen les cèl·lules pioneres en el desenvolupament neural de l'orella


Notícies del CEXS-UPF


Científics de la UPF i la Universitat de Toulouse han identificat les cèl·lules que posen en marxa el desenvolupament neuronal de l’orella interna. La troballa, publicada a eLife, mostra que les neurones pioneres es troben fora de l’orella interna i, un cop activades, migren cap aquest teixit per induir en l’orella interna la formació de més neurones.

Durant anys es pensava que totes les neurones de l’orella interna es desenvolupaven dins d'una àrea de l'embrió coneguda com a epiteli de l’orella interna. Les cèl·lules d'aquesta regió activarien el gen neurog1, que desencadenaria una sèrie de canvis que les convertirien en neurones de l'oïda interna. Però, gràcies a l'ús d'avançades tècniques de microscòpia en embrions de peix zebra, l'equip liderat per Berta Alsina, investigadora que dirigeix el Laboratori de Morfogènesi i Senyalització de Sistemes Sensorials de la UPF, ha descobert que aquest procés s'inicia abans, amb l'arribada de cèl·lules externes a l'epiteli.

Mitjançant imatges d'embrions de peix zebra en temps real (el que la comunitat científica anomena 4D imaging), els científics mostren que les primeres cèl·lules que activen el gen neurog1 ho fan fora de l'orella interna. Aleshores, aquestes cèl·lules pioneres migren a l'epiteli de l'orella interna i provoquen l'activació de neurog1 a les noves cèl·lules veïnes. Una substància anomenada factor de creixement de fibroblasts (FGF) s'encarrega de dir-li a l'epiteli de l'orella interna que deixi entrar a les neurones pioneres, controlant així el nombre final de neurones de l'orella interna. 

Més informació:
Web del CEXS-UPF 

Article de referència:
Esteban Hoijman, L Fargas, Patrick Blader, Berta Alsina. Pioneer neurog1 expressing cells ingress into the otic epithelium and instruct neuronal specification. Juny 2017, eLife. DOI: 10.7554/eLife.25543