News
30/6/2017

IMIM i CEXS-UPF: Científics desenvolupen un model matemàtic per localitzar el focus de les crisis epilèptiques

IMIM i CEXS-UPF: Científics desenvolupen un model matemàtic per localitzar el focus de les crisis epilèptiques


Notícies de l'IMIM i CEXS-UPF


La Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital del Mar i el Centre de Recerca en Cognició i Cervell (CBC) de la UPF han desenvolupat un model matemàtic que analitza l’activitat cerebral per a localitzar les àrees cerebrals en les que s’originen i propaguen les crisis epilèptiques. En aquest estudi, publicat per Clinical Neurophysiology, s’han registrat cinquanta crisis epilèptiques localitzades en el lòbul temporal de set pacients farmacoresistents. El responsable d’aquest estudi és Adrià Tauste, que treballa sota la direcció de Rodrigo Rocamora a la Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital del Mar i també al Centre de Recerca en Cognició i Cervell de la UPF.

L’estereoelectroencefalografia (SEEG) és una tècnica que permet registrar l’activitat elèctrica de la zona cerebral en què es produeix la crisi epilèptica gràcies a uns microelèctrodes que s’implanten al cervell. És una tècnica que s’empra en casos d’epilèpsia molt complexos.

Els enginyers i neuròlegs que han participat en aquest estudi han aplicat un algorisme matemàtic que tradueix a dades numèriques els registres que s’obtenen amb l’SEEG. Amb aquestes dades s’obté una imatge que se superposa a la de la ressonància magnètica del pacient, i així es localitza el focus epilèptic.

Més informació:
Web de l'IMIM i web del CEXS

Treball de referència:
Vila-Vidal, M.; Principe, A.; Ley, M.; Deco, G.; Tauste-Campo, A.; Rocamora, R. (2017). “Detection of recurrent activation patterns across focal seizures: Application to seizure onset zone identification”. Clinical Neurophysiology.