News
30/6/2017

CEXS-UPF: Científics troben nous gens involucrats en l'obesitat infantil

CEXS-UPF: Científics troben nous gens involucrats en l'obesitat infantil


Notícies del CEXS-UPF


Un equip científic liderat per la UPF i la Universitat Autònoma de Madrid, ha realitzat un estudi sobre 480 nens espanyols que revela nous gens involucrats en l'obesitat infantil greu. “La majoria de les variants genètiques detectades associades a obesitat han estat heretades d'un dels pares amb obesitat més moderada, i probablement tenen un efecte dominant", assegura Luis Alberto Pérez Jurado, cap de la recerca i de la Unitat de Genètica de la UPF i d'un grup del CIBERER de l'Institut de Salut Carlos III. 

Diversos dels gens descoberts presenten funcions interrelacionades amb la regulació de la gana, la sensació de sacietat i processos hormonals. GRIK1 i GRM7 són membres de la família de receptors de glutamat, que tenen diversos papers en la fisiologia del sistema nerviós central, un d'ells la regulació del balanç d'energia i la ingesta. GRPR és el gen que dóna lloc al receptor de la gastrina, una hormona encarregada de facilitar la digestió a l'estómac i promoure la sensació de sacietat.

“El mal funcionament del gen GRPR pot causar dificultats per sentir-se saciat i, en conseqüència, provocar una major ingesta de menjar”, comenta Pérez Jurado. D’altra banda, el gen SLOC4C1 està involucrat, entre altres funcions, en el transport de les hormones tiroïdals. 

Més informació:
Web del CEXS-UPF

Article de referencia:
Clara Serra-Juhé, Gabriel Á. Martos-Moreno, Francesc Bou de Pieri, Raquel Flores, Juan R. González, Benjamín Rodríguez-Santiago, Jesús Argente, Luis A. Pérez-Jurado. Novel genes involved in severe early-onset obesity revealed by rare copy number and sequence variants. Plos Genetics.