News
14/7/2017

CEXS-UPF: El consum esporàdic d'alcohol durant l’embaràs provoca alteracions neuronals indetectables en el part

CEXS-UPF: El consum esporàdic d'alcohol durant l’embaràs provoca alteracions neuronals indetectables en el part


Notícies del CEXS-UPF


El Grup de Recerca en Neurobiologia del Comportament (GReNeC-NeuroBio) de la UPF ha estudiat què succeeix quan el consum d'alcohol durant l’embaràs segueix un patró esporàdic i de tipus afartada, com en el cas dels joves quan fan botellón.

Segons els resultats, un episodi de botellón a la setmana durant la gestació és suficient per causar importants alteracions en el comportament de la descendència que es prolonguen fins a l'edat adulta. “El nostre estudi revela alteracions en les neurones cerebrals que es tradueixen en greus anomalies en el comportament de la descendència”, comenta Olga Valverde, líder de l'estudi realitzat en ratolí. “Però no apareixen malformacions ni canvis en el pes corporal de la descendència, així que el trastorn és invisible en el moment del naixement”.

L’alcohol interromp el desenvolupament embrionari del sistema nerviós central, provocant una mala funció cognitiva i conductual a llarg termini. A més, pot activar de forma intensa al sistema immune que protegeix la funció de les neurones, contribuint al dany cerebral i a la neurodegeneració en adolescents i adults.

Més informació:
Web del CEXS-UPF

Article de referència:
Lídia Cantacorps, Silvia Alfonso-Loeches, Maria Moscoso-Castro, Javier Cuitavi, Irene Gracia-Rubio, Raúl López-Arnau, Elena Escubedo, Consuelo Guerri, Olga Valverde. Maternal alcohol binge drinking induces persistent neuroinflammation associated with myelin damage and behavioural dysfunctions in offspring mice. Neuropharmacology, Junio 2017.