News
11/10/2017

CEXS-UPF: Científics descobreixen un nou paper per al complex d'histones macroH2A1.1

CEXS-UPF: Científics descobreixen un nou paper per al complex d'histones macroH2A1.1


Notícies del CEXS-UPF


L'ADN de les cèl·lules és una molècula molt gran, però ocupa poc espai gràcies al fet que està molt compactat formant el que s'anomena cromatina. Aquesta cromatina inclou el propi ADN i les histones, proteïnes al voltant de les quals s'embolica fermament l'ADN, de forma semblant a com ho fa la llana a les bobines. Els canvis en les proteïnes de la cromatina poden dur a compactar o a descompactar la cadena d'ADN, i afectar així l'activació dels gens.

Científics de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras i de l'Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer de l'Institut Germans Trias i Pujol (PMPPC-IGTP) han descobert per primera vegada un mecanisme pel qual les cèl·lules utilitzen un canvi en la composició de la cromatina per adaptar-se a les diferents necessitats d'activitat metabòlica a mesura que experimenten el procés de diferenciació. Les autores de l'estudi, que s'ha publicat a la revista Nature Structural & Molecular Biology, són Melanija Posavec Marjanovic i Sarah Hurtado-Bagès, dos estudiants del programa de doctorat en Biomedicina de la UPF.

El complex d'histones macroH2A1.1 pot unir-se als metabòlits derivats del NAD+. El NAD+ és el combustible que utilitza la cèl·lula per al funcionament tant del nucli, on es produeix la replicació de l'ADN i l'activació dels gens, com dels mitocondris, els pulmons de la cèl·lula que proporcionen energia per a tots els processos de la vida (metabolisme).

Més informació:
Web del CEXS-UPF 

Article de referència:
Melanija Posavec Marjanović, Sarah Hurtado-Bagès, Maximilian Lassi, Vanesa Valero, Roberto Malinverni, Hélène Delage, Miriam Navarro, David Corujo, Iva Guberovic, Julien Douet, Pau Gama-Perez, Pablo M Garcia-Roves, Ivan Ahel, Andreas G Ladurner, Oscar Yanes, Philippe Bouvet, Mònica Suelves, Raffaele Teperino, J Andrew Pospisilik & Marcus Buschbeck. MacroH2A1.1 regulates mitochondrial respiration by limiting nuclear NAD+ consumption. Nature Structural & Molecular Biology (2017) doi:10.1038/nsmb.3481