News
22/12/2017

DCEXS-UPF: L'excés de menjar calòric provoca canvis en una regió del cervell vinculada a les addiccions

DCEXS-UPF: L'excés de menjar calòric provoca canvis en una regió del cervell vinculada a les addiccions


Notícia del DCEXS-UPF


Un estudi liderat per científics de la UPF revela que el consum prolongat d'aliments altament calòrics i apetitosos provoca canvis importants en la funcionalitat del nucli accumbens del cervell. Aquests canvis tenen un impacte profund en les conductes alimentàries i es deuen a l'activació de la microglia i de processos inflamatoris a la regió cerebral esmentada.

Per portar a terme l'estudi, publicat a la revista Addiction Biology, un grup de ratolins van ser exposats al que els experts consideren una “dieta de cafeteria”, és a dir, accés il·limitat a menjar estàndard i a xocolatines amb alt valor calòric típiques de cafeteria. L'equip científic liderat per Miquel Martín i Rafael Maldonado, investigadors principals del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF, ha comprovat que la dieta de cafeteria provoca l'activació de la microglia, les cèl·lules inflamatòries del cervell, en una regió important del sistema de recompensa i que té un paper crucial en el desenvolupament de conductes addictives: el nucli accumbens.

Referencia:
Miriam Gutiérrez-Martos, Benoit Girard, Sueli Mendonça-Netto, Julie Perroy, Emmanuel Valjent, Rafael Maldonado & Miquel MartinCafeteria diet induces neuroplastic modifications in the nucleus accumbens mediated by microglia activation. Addiction Biology, Septiembre 2017. doi:10.1111/adb.12541

Més informació:
Web del DCEXS-UPF