News
26/1/2018

IMIM: Descobreixen un mecanisme del sistema immunològic bàsic en les malalties autoimmunes

IMIM: Descobreixen un mecanisme del sistema immunològic bàsic en les malalties autoimmunes


Notícia de l'IMIM


La proteïna mTOR (sigles en anglès de diana de rapamicina a cèl·lules de mamífer) té un paper bàsic a l’hora de desencadenar la ràpida resposta del sistema immunitari en la producció d’anticossos. Ho ha demostrat un estudi internacional liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l’Hospital del Mar, que ha publicat la revista Nature Communications. Els resultats de la seva investigació obren la porta a desenvolupar tractaments per a malalties autoimmunes personalitzats en combinació amb inhibidors d’aquesta proteïna. De fet, ja s’està analitzant la seva possible implicació en el trasplantament de ronyó amb el Servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar, un camp en el qual el centre té molta experiència.

L’estudi, encapçalat pel Dr. Jordi Sintes i el Dr. Maurizio Gentile, i dirigit pel Dr. Andrea Cerutti, del Programa de recerca sobre Processos Inflamatoris i Cardiovasculars de l’IMIM, és el primer a confirmar el paper principal de la proteïna mTOR al procés d’activació dels limfòcits B de la zona marginal. Com explica el Dr. Sintes, “fins ara, sabíem que les cèl·lules B de la zona marginal (un tipus de limfòcit) juguen un paper important en la resposta davant agents microbians, com ara l’Streptococcus pneumoniae. Es tracta d’una resposta molt ràpida i, principalment, deguda a l’estat de preactivació d’aquestes cèl·lules”.

L’estudi ha demostrat que la interacció de mTOR amb una proteïna adaptadora (MyD88) i, a través d’ella, amb un receptor cel·lular present a les cèl·lules B de zona marginal (TACI), promou la ràpida activació de limfòcits B i la generació d’anticossos. A les malalties autoimmunes aquesta producció es troba exacerbada, per tant, conèixer quin és l’element que dispara aquesta reacció és clau per aturar-la. “Encara és d’hora per poder apuntar a quines malalties es podrà aplicar aquest descobriment”, explica el Dr. Sintes, però afegeix que ja s’està treballant en el camp del trasplantament de ronyó a l’Hospital del Mar.

Més informació:
Web de l'IMIM 

Article de referencia:
Sintes J, Gentile M, Zhang S, Garcia-Carmona Y, Magri G, Cassis L, Segura-Garzón D, Ciociola A, Grasset EK, Bascones S, Comerma L, Pybus M, Lligé D, Puga I, Gutzeit C, He B, DuBois W, Crespo M, Pascual J, Mensa A, Aróstegui JI, Juan M, Yagüe J, Serrano S, Lloreta J, Meffre E, Hahne M, Cunningham-Rundles C, Mock BA, Cerutti A. mTOR intersects antibody-inducing signals from TACI in marginal zone B cells. Nat Commun 2017; 8: 1462.