News
15/3/2018

UPF: La separació de la mare en la infància predisposa al consum excessiu d'alcohol en l'edat adulta

UPF: La separació de la mare en la infància predisposa al consum excessiu d'alcohol en l'edat adulta


Noticia de la UPF i l'IMIM


La privació materna durant les primeres etapes de la infància pot produir una situació de depressió que implica una major vulnerabilitat al consum d'alcohol en l'edat adulta, segons mostra un estudi realitzat en animals de laboratori i dirigit per la investigadora Olga Valverde, líder del Grup de Recerca en Neurobiologia del Comportament (GreNeC) de la Universitat Pompeu Fabra, en el que han participat investigadors del Programa de Recerca en Neurociències de l'IMIM.

L'objectiu del treball publicat a la revista European Neuropsychopharmacologyha estat avaluar com aquesta adversitat en la infància pot originar alteracions persistents en el comportament i en mecanismes neurals que es mantinguin en l'edat adulta. Per a aconseguir-ho, els investigadors van desenvolupar un model de separació maternal després del naixement en rosegadors, que produeix en l'animal símptomes depressius. Van usar tests d'avaluació de la conducta i van analitzar el seu consum d'alcohol i la recaiguda després de l'abstinència. També van avaluar la presència de diferents compostos en àrees del cervell.

Més informació:
Web de la UPFl'IMIM

Referència:
M. Portero-Tresserra, I. Gracia-Rubio, L. Cantacorps, O. J.Pozo, A. Gómez-Gómez, A. Pastor, R. López-Arnau, R. de la Torre, O. Valverde. Maternal separation increases alcohol- drinking behaviour and reduces endocannabinoid levels in the mouse striatum and prefrontal cortex. European Neuropsychopharmacology (2018).