News
28/9/2018

IMIM: Un estudi qüestiona l’ús generalitzat d’estatines en majors de 75 anys i aposta pel tractament individualitzat

IMIM: Un estudi qüestiona l’ús generalitzat d’estatines en majors de 75 anys i aposta pel tractament individualitzat


Notícia de l'IMIM


Les estatines (fàrmacs utilitzats per controlar el colesterol) no s'associen amb una reducció de les malalties cardiovasculars o de la mort per qualsevol causa en persones sanes de més de 75 anys, però sí que són efectives en la reducció d'aquests riscos en persones grans que pateixen DM2.

Aquestes són les conclusions d'un nou estudi liderat per investigadors del Grup d'Investigació en Salut Vascular de Girona (ISV-Girona) de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol), de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i de la Universitat de Girona, que ha avaluat l'efectivitat d'aquests fàrmacs en la prevenció cardiovascular en majors de 75 anys sense malaltia cardiovascular prèvia, algunes amb diabetis tipus 2 i d'altres, sense.

Per fer-ho, els investigadors han utilitzat informació de la base de dades clíniques Sistema d'informació per al desenvolupament de la investigació en atenció primària (SIDIAP). Es van seleccionar 46.864 persones de més de 75 anys, sense antecedents de malaltia cardiovascular entre 2006 i 2015. Els participants es van agrupar com a no usuaris i com a nous usuaris d'estatines (que eren els pacients que les prenien per primera vegada, o que iniciaven el tractament amb estatines i no les havien pres en els 18 mesos anteriors) i, dins d'aquests dos grups, els que tenien DM2 i els que no en tenien.

L'estudi, en què també han participat investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del Grup SACYL de la Unitat d'Investigació en Atenció Primària de l'Alamedilla (Castella-la Manxa), en el marc de col·laboració de la Xarxa d'Investigació en Activitats Preventives i de Promoció de la Salut (redIAPP), no dona suport a l'ús generalitzat d'aquest tractament en persones grans o molt grans sanes, però sí que ho fa en el cas de persones seleccionades, com per exemple aquelles persones que tenen entre 75 i 85 anys i DM2.

"Els nostres resultats donen suport a la necessitat d'individualitzar el procés de presa de decisions sobre el tractament amb estatines en aquesta població. Cal millorar les eines de predicció de risc per identificar les persones que podrien beneficiar-se'n, com és el cas de les persones amb diabetis tipus 2, tal com s'observa en la nostra recerca. Pensem que la informació ha de ser compartida amb els pacients d'una manera comprensible, perquè puguin participar en la decisió de prendre estatines o no prendre'n. També considerem que el llindar de risc per a la indicació d'estatines s'hauria d'adaptar a aquesta població", conclou Rafel Ramos, investigador principal.

Més informació:
Web de l'IMIM

Referència:
Statins for primary prevention of cardiovascular events and mortality in old and very old adults with and without type 2 diabetes: retrospective cohort study. BMJ 2018; 362 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k3359