News
19/10/2018

Els microARN són evolutivament més antics del que pensàvem fins ara

Els microARN són evolutivament més antics del que pensàvem fins ara


Notícia de l'IBE (CSIC-UPF)


Microorganismes propers als animals també tenen microARN animal, segons un treball amb participació de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Publicat a Current Biology, revela que els microARN, petites seqüències que regulen l'activitat dels gens, no són exclusius dels animals. Diversos Ichtiosporea, microorganismes que viuen principalment en ambients marins, tenen microARN animal sense ser ells mateixos animals.

Ara, un treball amb participació de l'Institut de Biologia Evolutiva, centre mixt del CSIC i la UPF, i publicat a la revista Current Biology, desmenteix aquesta hipòtesi i diu que tant els microARN com els gens Pasha i Drosha van sorgir abans de l'aparició dels animals. El treball està liderat per investigadors de la Universitat d'Oslo (Noruega).

Iñaki Ruiz-Trillo, investigador ICREA a l'Institut de Biologia Evolutiva, centre mixt del CSIC i de la Universitat Pompeu Fabra, i coautor del treball, explica que fins ara es pensava que l'adquisició de microARN va ser clau per a l'origen i la evolució dels animals –“les plantes també en tenen, però són d'un altre tipus", aclareix. "De fet, estudis previs en els quals s'havien estudiat els coanoflagelats, organismes unicel·lulars propers als animals, van revelar que aquests organismes no tenen ni microARN ni els gens per produir-los".

Més informació:
Web de l'IBE

Referència:
Brate et al., Unicellular Origin of the Animal MicroRNA Machinery, Current Biology (2018)