News
14/12/2018

L’estrès emocional fa madurar en excés el cervell dels psicòpates

L’estrès emocional fa madurar en excés el cervell dels psicòpates


Notícia de l'IMIM


Una revisió de més de 400 articles publicats que analitzen el cervell de persones amb psicopaties (gràcies a imatges obtingudes amb ressonància magnètica) revela que els psicòpates pateixen una hipermaduració o maduració accelerada d'algunes zones del cervell, afectant la gestió de les emocions.

La revisió, publicada a la revista Psychological Medicine, l'ha liderat el Dr. Jesús Pujol, director de recerca de la Unitat de Ressonància Magnètica del Servei de Radiologia de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i CIBERSAM.

"El psicòpata pot ser el resultat d'un estrès emocional a les primeres fases de la vida, que provoca la hipermaduració de les estructures del cervell implicades en els sentiments i les preses de decisions", explica el Dr. Pujol. Això explica l'aparent reducció de la substància grisa detectada, que en realitat és deguda en bona part a un procés de mielinització excessiva o increment de substància blanca, compatible amb aquesta maduració accelerada. Les zones del cervell més afectades són les que relacionen els estímuls externs amb les reaccions i els sentiments.

El cervell humà es protegeix de l'estrès emocional en les fases més primerenques del seu desenvolupament madurant de forma accelerada, fet que permet una més gran capacitat per tolerar el patiment i evadir-se.

El Dr. Pujol afegeix que "l'associació entre emoció i cognició durant la presa de decisions està bloquejada, el seu cervell es pot catalogar de diferent, anormal, però són responsables del que fan, dels seus actes".

Un altre factor destacat d'aquesta revisió és que les zones del cervell més afectades en el cas dels psicòpates es corresponen amb les dels cervells de les persones que prenen esteroides anabòlics androgènics durant un llarg període de temps.

 

Referència:
Pujol J, Harrison BJ, Contreras-Rodriguez O, Cardoner N (2018). The contribution of brain imaging to theunderstanding of psychopathy. Psychological Medicine 1-12. https://doi.org/10.1017/S003329171800250

Més informació:
Web de l'IMIM