News
20/12/2018

9 de cada 10 dones addictes a drogues injectades pateixen també una altra patologia psiquiàtrica

9 de cada 10 dones addictes a drogues injectades pateixen també una altra patologia psiquiàtrica


Notícia de l'IMIM


El 87% de les dones consumidores de drogues per via injectada a Europa pateixen, com a mínim, una altra patologia psiquiàtrica associada (comorbiditat o patologia dual). És a dir, tenen, a banda de l'addicció a drogues, una segona malaltia d'origen psiquiàtric. Les més habituals són la depressió (la pateixen el 76% de les dones que han participat en l'estudi), l'ansietat (el 54%) i l'estrès posttraumàtic (el 52%). A més, 7 de cada 10 també pateixen violència de parella, fet que incrementa les possibilitats de presentar un trastorn d'estrès posttraumàtic.

L'estudi, Psychiatric comorbidity and intimate partner violence among women who inject drugs in Europe: a cross-sectional study, finançat per la Comissió Europea i coordinat per Marta Torrens, cap del Grup de recerca en addiccions de l'IMIM, ha comptat amb la participació de diferents centres de recerca europeus.

Els investigadors han analitzat dades de 226 dones consumidores de drogues. No es van detectar diferències significatives en els resultats en funció de la droga consumida. Sí que hi havia diferència entre aquelles dones que rebien tractament per deixar l'addicció, que presentaven més comorbiditats, que les que es dirigien a centres de reducció de dany, on poden consumir de forma segura.

Les dades de l'estudi revelen que les dones addictes a drogues tenen tres vegades més trastorns psiquiàtrics en comparació amb les dones de la població general.

El treball ha estat premiat com una de les millors investigacions realitzades en el camp de les drogues il·legals per l'European Monitoring Centre fof Drugs an Drug Addiction. Ha estat seleccionat entre 40 estudis, en el camp de la recerca epidemiològica basada en dades poblacionals.

 

Referència:
Tirado-Muñoz J, Gilchrist G, Fischer G, Taylor A, Moskalewicz J, Giammarchi C, Köchl B, Munro A, D?browska K, Shaw A, Di Furia L, Leeb I, Hopf C, Torrens M. Psychiatric comorbidity and intimate partner violence among women who inject drugs in Europe: a cross-sectional study. Arch Womens Ment Health. 2018 Jun;21(3):259-269. doi: 10.1007/s00737-017-0800-3. Epub 2017 Dec 11.

Més informació:
Web de l'IMIM