News
18/1/2019

Les dones amb un resultat fals positiu a les mamografies de control tenen el doble de risc de desenvolupar un càncer de mama

Les dones amb un resultat fals positiu a les mamografies de control tenen el doble de risc de desenvolupar un càncer de mama


Notícies de l'IMIM


Les dones que experimenten una citació per a realitzar avaluacions addicionals a causa d'anomalies mamogràfiques a les que, finalment, es descarta malignitat, l'anomenat resultat fals positiu de les proves de cribratge mamogràfic, tenen el doble de risc de desenvolupar un càncer de mama en els 10 anys posteriors a la prova. I en el cas d'un segon fals positiu, tenen quatre vegades més possibilitats. Ho revela un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l'Hospital del Mar, que han treballat amb professionals de Dinamarca i Noruega. El treball, que analitza la influència dels falsos positius en el risc de desenvolupar càncer, l'acaba de publicar la revista British Journal of Cancer.

En tot cas, aquests resultats "no volen dir que, en detectar un fals positiu, la lesió es transformi en un tumor, sinó que la pacient és susceptible biològicament a desenvolupar lesions a les mames, un risc que es manté durant, com a mínim, 10 anys", explica la Dra. Marta Román, del Grup de Recerca en Epidemiologia i Avaluació de l'IMIM i primera signant del treball. "Es tracta de dones que són propenses a tenir anormalitats a la mama" apunta, tot i que normalment no acabaran tenint un tumor, ja que el risc en terminis absoluts continua sent baix.

La Dra. Román destaca que "és important posar èmfasi en la importància que les dones amb resultats falsos positius vinguin de manera rutinària a realitzar-se una mamografia de cribratge cada dos anys. A més, cal plantejar la personalització del seguiment de les dones participants en el cribratge mamogràfic."

 

Per a més informació:
Web de l'IMIM

Article de referència:
Román M, Hofvind S, von Euler-Chelpin M, Castells X. Long-term risk of screen-detected and interval breast cancer after false-positive results at mammography screening: Joint analysis of three national cohorts. Br J Cancer. 2018.