News
1/2/2019

El sistema endocannabinoide, una diana per millorar les alteracions cognitives en models de síndrome de Down

El sistema endocannabinoide, una diana per millorar les alteracions cognitives en models de síndrome de Down


Noticia del DCEXS-UPF


Un estudi del Laboratori de Neurofarmacologia-NeuroPhar del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF revela la participació del sistema endocannabinoide en les alteracions cognitives de models de ratolí de síndrome de Down. El treball, liderat per Andrés Ozaita i Rafael Maldonado, que ha estat publicat a la revista Neurobiology of Disease, també identifica el receptor per a cannabinoides de tipus 1 (CB1) com una possible diana terapèutica.

"El sistema endocannabinoide està involucrat en múltiples funcions, inclosos els processos d'aprenentatge i memòria. No obstant això, fins ara no s'havia explorat el paper d'aquest sistema en els dèficits cognitius de la síndrome de Down", explica Alba Navarro-Romero, primera autora de l'article.

Els seus resultats mostren que l'augment en l'expressió del receptor CB1 estaria associat als problemes de memòria que tenen aquests ratolins com, per exemple, per a recordar objectes que han explorat prèviament. 

De fet, la inhibició dels receptors CB1 tant mitjançant tècniques de bloqueig genètic, així com mitjançant aproximacions farmacològiques, va millorar els problemes de memòria que observem en els ratolins model de síndrome de Down de tots dos sexes. Aquesta confluència d'efectes beneficiosos reafirma el paper dels receptors CB1 com a potencial diana a explorar.

"Les nostres dades assenyalen el receptor CB1 com una nova diana que podria millorar les capacitats cognitives en individus amb síndrome de Down. Encara que aquesta és la nostra hipòtesi de treball, el nostre estudi és el primer pas de molts altres que seran necessaris per a confirmar aquesta hipòtesi", conclou Andrés Ozaita.

 

Referència:
Alba Navarro-Romero, Anna Vázquez-Oliver, Maria Gomis-González, Carlos Garzón-Montesinos, Rafael Falcón-Moya, Antoni Pastor, Elena Martín-García, Nieves Pizarro,Arnau Busquets-Garcia, Jean-Michel Revest, Pier-Vincenzo Piazza, Fátima Bosch, Mara Dierssen, Rafael de la Torre, Antonio Rodríguez-Moreno, Rafael Maldonado, Andrés Ozaita. Cannabinoid type-1 receptor blockade restores neurological phenotypes in two models for Down syndrome. Neurobiology of Disease, January 2019.  DOI: 10.1016/j.nbd.2019.01.014.

Més informació:
Web del DCEXS-UPF