News
8/3/2019

El magnesi afavoreix la supervivència dels bacteris a antibiòtics

El magnesi afavoreix la supervivència dels bacteris a antibiòtics


Notícies de la UPF


Els antibiòtics constitueixen la nostra principal estratègia per lluitar contra les infeccions bacterianes. De vegades, però, quan apliquem un antibiòtic a una població de bacteris, no tots ells són eliminats. Encara que tots els microbis siguin idèntics genèticament, no hagin desenvolupat resistència a l’antibiòtic i es trobin en les mateixes condicions, alguns sobreviuen i altres no. Per què passa això? Ara, científics de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat de Califòrnia San Diego han descobert que aquesta situació ve causada pel magnesi, que promou la supervivència d’alguns bacteris enfront d’un tipus d’antibiòtics.

En aquest treball, publicat a la revista Cell, els investigadors han estudiat aquells antibiòtics que lluiten contra els bacteris mitjançant el bloqueig de la seva fabricació de proteïnes, és a dir, que ataquen els ribosomes

 “Per tant, quan ataquem els ribosomes amb antibiòtics, si aquests disposen de prou magnesi són més estables, i per tant més resilients”, explica Jordi Garcia-Ojalvo, catedràtic de Biologia de Sistemes del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF. “En canvi, quan els bacteris tenen poc magnesi, els seus ribosomes són més inestables i quan són atacats es desestabilitzen, la cèl·lula no pot produir proteïnes correctament i mor”, afegeix.

“Els nostres resultats aporten una nova visió per a l’estudi de nous antibiòtics o inclús per augmentar l’efectivitat dels antibiòtics que actualment s’utilitzen. Una possible línia de recerca futura, per exemple, podria ser utilitzar l’antibiòtic juntament amb un suplement que bloquegi el transport de magnesi als bacteris”, conclou Letícia Galera-Laporta.

 

Per a més informació:
Web de la UPF

Article de referència:
Dong-yeon D. Lee, Leticia Galera-Laporta, Maja Bialecka-Fornal, Eun Chae Moon, Zhouxin Shen, Steven P. Briggs, Jordi Garcia-Ojalvo and Gürol M. Süel. Magnesium flux modulates ribosomes to increase bacterial survival. Cell, March 2019.