News
31/5/2019

L’edat d’inici en el tabaquisme es relaciona amb l’augment de la mortalitat dels fumadors

L’edat d’inici en el tabaquisme es relaciona amb l’augment de la mortalitat dels fumadors


Notícies de l'IMIM


Una persona que comenci a fumar als 12 anys té més risc de  mortalitat i de patir una malaltia cardiovascular que una que ho hagi fet a partir dels 18. Així ho conclou un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), metges de l'Hospital del Mar i el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV)

El treball l'han liderat el Dr. Roberto Elosua, coordinador del Grup d'Epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM, el Dr. Jaume Marrugat, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública d'aquesta institució i el Dr. Albert Clarà, cap del Servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital del Mar.

En ell s'ha seguit durant més de 7 anys a un grup de 4.499 persones adultes, amb edats entre els 25 i els 79 anys, de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor), fumadores o que havien fumat (es repartien gairebé al 50% entre els dos grups). S'ha analitzat si durant aquest període han desenvolupat una malaltia cardiovascular, han mort per aquest motiu o per qualsevol altre motiu. Segons les dades del seguiment, durant aquests 7 anys van morir 361 persones i 210 van presentar una malaltia cardiovascular, com ara un infart de miocardi, angina de pit o ictus cerebral. 

 

Referència:
Fa-Binefa M, Clará A, Pérez-Fernández S, Grau M, Dégano IR, Marti-Lluch R, Ramos R, Marrugat J, Elosua R. Early smoking-onset age and risk of cardiovascular disease and mortality. Preventive Medicine 2019; May 2. pii: S0091-7435(19)30161-6. doi: 10.1016/j.ypmed.2019.04.022.

Més informació:
Web de l'IMIM