News
28/8/2019

IMIM: Un nou biomarcador que prediu amb molta antelació el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular

IMIM: Un nou biomarcador que prediu amb molta antelació el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular


Notícia de l'IMIM


Les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a Espanya. A més, s'estima que cada any unes 125.000 persones presenten un infart agut de miocardi. Per aquest motiu, els investigadors estan treballant per identificar alguns paràmetres de la sang (biomarcadors) que permetin identificar les persones amb més risc de presentar aquestes malalties.

L'estudi, publicat recentment a la revista Atherosclerosis, està liderat per la Dra. Vicenta Llorente Cortés i el Dr. David de Gonzalo de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB-Sant Pau) i de l'IIBB-CSIC, i el Dr. Roberto Elosua i el Dr. Jaume Marrugat de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), tots ells membres del CIBERCV.

El sLRP1 és un biomarcador que juga un important paper en l'inici i en la progressió de l'aterosclerosi, que és el mecanisme que explica les malalties més greus del cor. Estudis previs del grup de recerca en Lípids i Patologia Cardiovascular de l'IIB-Sant Pau ja havien indicat que el sLRP1 s'associava amb una acceleració del procés de l'aterosclerosi, amb un major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artèries, però aquesta és la primera evidència que indica que també prediu l'aparició d'esdeveniments clínics com l'infart de miocardi. "La pregunta que volíem respondre era si la determinació d'un nou biomarcador en sang (sLRP1) podia predir el risc cardiovascular a 10 anys", explica el Dr. de Gonzalo.

El Dr. Elosua indica que "per cada increment en una unitat del sLRP1 el risc de presentar una malaltia del cor augmenta un 40%". A més, com assenyala el Dr. Marrugat, "aquest increment és independent dels altres factors de risc com el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial i la diabetis. Pel que aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja coneixem en l'actualitat ".

Més informació:
Web de l'IMIM

Article de referència:
De Gonzalo-Calvo D, Elosua R, Vegi A, Subirana I, Sayols-Baixeras S, Marrugat J, Llorente-Cortés V. Soluble low-density lipoprotein receptor-related protein 1 es a Biomarker of coronary risk: Predictive capacity and association with clinical events. Atherosclerosis.2019 juny 16; 287: 93-99. doi: 10.1016 / j.atherosclerosis.2019.06.904.[Epub ahead of print] PubMed PMID: 31.247.347.