News
6/9/2019

IMIM: Més del 60% dels menors no compleix amb la recomanació d'activitat física

IMIM: Més del 60% dels menors no compleix amb la recomanació d'activitat física


Notícia de l'IMIM


La Gasol Foundation presenta els resultats preliminars de l'Estudi pioner PASOS que avalua el nivell d'activitat física i sedentarisme dels nens i adolescents a Espanya. La coordinació científica de l'Estudi PASOS ha anat a càrrec de la Gasol Foundation comptant amb el suport de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

"Estudiar el nivell d'activitat física i sedentarisme dels nens i adolescents a casa nostra és necessari per poder impulsar polítiques i intervencions educatives que contribueixin a prevenir l'obesitat infantil i les malalties que aquesta comporta a llarg termini", explica Pau Gasol, president de la Gasol Foundation. Amb aquest objectiu, i després de la identificació de manca de dades objectives sobre la salut dels menors a Espanya, la Gasol Foundation -fundació dels germans Pau i Marc Gasol l'objectiu és la lluita contra l'obesitat infantil-ha presentat avui els resultats preliminars l'Estudi pioner PASOS (Physical Activity, Sedentarism and Obesity in Spanish Youth).

Per primera vegada al nostre país, s'ha avaluat l'activitat física, el sedentarisme, els estils de vida i l'obesitat de la població infantil d'entre 8 i 16 anys a través d'una mostra representativa i amb mètodes objectius, la qual cosa ha permès obtenir una fotografia el més ajustada possible a la realitat. En total, han participat 3.803 menors de 245 centres educatius de les 17 comunitats autònomes, que han estat avaluats per 13 grups de recerca de tot Espanya.

Resultats preliminars

El 63,6% dels nens/es i adolescents no arriba als 60 minuts d'Activitat Física Moderada o Vigorosa (AFMV) al dia -recomanació de l'OMS. Aquest incompliment és més pronunciat en el gènere femení -el 70,4% les nenes no arriba al nivell recomanat enfront del 56% dels nens-, i entre els adolescents -el 72,4% dels alumnes de secundària no compleix la recomanació, davant del 55% dels de primària. Al seu torn, l'estudi demostra que els adolescents de 4t ESO (16 anys) realitzen 106 minuts menys d'activitat física per dia (mitjana) que els menors de 3r de primària (8 anys).

Més de la meitat dels nens/es i adolescents no compleix amb les recomanacions d'ús de pantalles entre setmana (54%), situació que s'agreuja durant el cap de setmana, quan gairebé el 80 % passa més de dues hores al dia davant de l'ordinador, mòbil, televisió o altres dispositius digitals.

Més d'un terç dels nens/es i adolescents espanyols (34'9%) presenta sobrepès o obesitat segons índex de massa corporal (IMC) -concretament, el 14'2% té obesitat i el 20,7%, sobrepès.

 

Més informació:
Web de l'IMIM