News
6/9/2019

Els pobles de les estepes van portar les llengües indoeuropees al sud d'Àsia fa uns 3.500 anys

Els pobles de les estepes van portar les llengües indoeuropees al sud d'Àsia fa uns 3.500 anys


Notícia de l'IBE


Els pobles de les estepes situades entre el Mar Caspi i el Mar Negre van estendre les llengües indoeuropees pel centre i sud d'Àsia fa entre 4.000 i 3.500 anys, segons un treball amb participació d'un equip de recerca de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) i publicat en la revista Science.

Amb 523 mostres prehistòriques, es tracta del major estudi genòmic antic realitzat fins avui. Gràcies a una àmplia col·laboració interdisciplinària internacional, liderada des de la Universitat de Harvard (els Estats Units), els investigadors han contextualitzat els resultats genòmics mitjançant registres arqueològics, lingüístics i històrics.

Segons aquest estudi, els descendents dels pobles Yamnaya de les estepes, que van arribar a la Península Ibèrica a través d'Europa a partir de fa 5.000 anys i van propagar el llenguatge indoeuropeu pel continent, també van portar el sànscrit, la llengua clàssica de l'Índia, al sud d'Àsia.

“Gràcies a aquest estudi hem pogut desentranyar el complex patró de migracions que han conformat la diversitat genètica d'Àsia Central i del subcontinent indi. Els resultats indiquen que els pobles procedents de les estepes van poder contribuir a la decadència de l'anomenada civilització de la vall de l'Indus, que és al costat d'Egipte i Mesopotàmia una de les tres grans civilitzacions més antigues de la humanitat”, explica l'investigador de l'IBE Carles Lalueza-Fox.

 

Referència:
Vagheesh M. Narasimhan et al. The formation of human populations in South and Central Asia. Science. DOI: 10.1126/science.aat7487

Més informació:
Web de l'IBE