News
15/11/2019

Analitzen la percepció que tenen els investigadors espanyols sobre la societat

Analitzen la percepció que tenen els investigadors espanyols sobre la societat


Noticia del DCEXS-UPF


Investigadores de la UPF han analitzat la percepció que tenen els científics espanyols sobre el públic. El treball ha estat realitzat per Carolina Llorente i Gema Revuelta, del Centre d'Estudis de Ciència, Comunicació i Societat (CCS-UPF), Mar Carrió, del Grup de Recerca Educativa en Ciències Experimentals (GRECS) de la UPF i Miquel Porta, investigador de l'Institut Hospital de la Mar de Recerques Mèdiques (IMIM).

Fins ara se sabia molt poc sobre la percepció que tenen els científics espanyols del públic al qual es dirigeixen en les seves activitats de divulgació i comunicació de la ciència. Per a conèixer millor aquestes opinions i actituds s'ha realitzat una enquesta online que han contestat 1022 investigadors. Un dels propòsits era comparar aquestes opinions amb les visions dels ciutadans que es recullen en els estudis de percepció social de la ciència que realitza la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) des de l'any 2002.

L'equip de recerca va comptar amb la col·laboració de catorze Unitats de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) d'universitats i centres de recerca de diferents ciutats del territori espanyol. Aquest grup va participar en la selecció de la mostra i en l'elaboració de les preguntes, la qual cosa va permetre aconseguir una mostra més representativa del panorama investigador del país.

Els resultats d'aquest estudi mostren que hi ha diferències entre la percepció que té el personal investigador sobre els coneixements i actituds del públic i el que el propi públic respon a les enquestes de la FECYT.

 

Referència:
C. Llorente, G. Revuelta, M. Carrió, M. Porta. Scientists’ opinions and attitudes toward citizens’ understanding of science and their role in public engagement activities. PLOS ONE, November 2019. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0224262.

Més informació:
Web del DCEXS-UPF