News
22/11/2019

L'exposició a l'alcohol durant el desenvolupament embrionari augmenta la vulnerabilitat al posterior consum de cocaïna en ratolins

L'exposició a l'alcohol durant el desenvolupament embrionari augmenta la vulnerabilitat al posterior consum de cocaïna en ratolins


Noticia del DCEXS-UPF


Un nou estudi del Grup de Recerca en Neurobiologia del Comportament (GReNeC-NeuroBio) de la UPF mostra que les cries de ratolí que han estat exposades a l'alcohol durant el seu desenvolupament embrionari, quan arriben a l'etapa adulta tenen una major vulnerabilitat al consum de cocaïna. El treball, publicat a la revista British Journal of Pharmacology, ha estat liderat per la investigadora Olga Valverde.

L'exposició prenatal a l'alcohol és la principal causa coneguda i evitable de trastorns del neurodesenvolupament en el nounat en el món occidental. El consum d'alcohol durant l'embaràs interfereix en el desenvolupament fetal, la qual cosa resulta en un ampli ventall d'anomalies físiques i mentals conegudes com a trastorns de l'espectre alcohòlic fetal (FASD, per les seves sigles en anglès). Aquest terme agrupa un gran nombre d'alteracions físiques, conductuals i cognitives que un individu pot presentar quan ha estat exposat a l'alcohol durant el seu desenvolupament.

En el present estudi, les investigadores s'han centrat en l'exposició a l'alcohol durant l'embaràs i la lactància perquè són uns períodes crítics per al desenvolupament del sistema nerviós central, en els quals qualsevol exposició a un tòxic pot alterar la seva formació. Lídia Cantacorps, primera autora de l'article, explica: “hem utilitzat un model en animals de laboratori de consum maternal d'alcohol durant l'embaràs que segueix un patró de consum esporàdic, però en elevades quantitats. Aquest consum tipus “afartament” és molt prevalent en la població jove i seria equivalent al botellón”.

Referència:
Cantacorps L, Montagud-Romer S, Luján MÁ, Valverde O. Prenatal and postnatal alcohol exposure increases vulnerability to cocaine addiction in adult mice. Br J Pharmacol. 2019 Nov 8. doi: 10.1111/bph.14901.

Més informació:
Web del DCEXS-UPF