News
10/1/2020

Èxit d’una intervenció pionera per a prevenir el dolor a l’esquena del personal d’infermeria

Èxit d’una intervenció pionera per a prevenir el dolor a l’esquena del personal d’infermeria


Noticia de l'IMIM i el DCEXS-UPF


Aplicar una intervenció multi component que compta amb la participació explícita dels mateixos professionals afectats és efectiu per reduir el dolor osteomuscular entre el personal d'infermeria. Aquesta patologia és un dels principals problemes de salut d'aquest col·lectiu. Afecta el 83% dels treballadors sanitaris de l'Estat i és la causa de la meitat de les incapacitats temporals a Europa. L'Hospital del Mar és el primer hospital de l'Estat que posa en marxa una iniciativa d'aquest tipus amb èxit.

L'estudi és fruit de la col·laboració de l'Hospital del Mar amb el Centre d'Investigació en Salut Laboral (CiSAL) de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública, en nom del grup de recerca INTEVAL_Spain. També hi ha participat la Universitat de Groningen, als Països Baixos.

En primer lloc, s'ha treballat en l'anomenada ergonomia participativa. Es tracta de la creació de grups de treball amb professionals de cada unitat, incloent tots els torns de treball afectats, amb la inclusió d'una ergònoma del Servei de Salut Laboral experta en aquest camp, per detectar els punts de millora i avaluar les accions a posar en marxa.

El segon component se centra en la gestió de casos, amb la participació d'una persona encarregada de fer un seguiment motivacional telefònic dels professionals afectats per dolor osteomuscular, per avaluar les seves necessitats i adreçar-los al servei, mèdic o no, adequat a la seva patologia.

L'últim element de la intervenció és la promoció de la salut entre els professionals mitjançant l'oferiment d'activitats saludables i d'informació sobre la millora d'hàbits de vida.

 

Referències:
Soler-Font M, Ramada JM, van Zon SKR, Almansa J, Bültmann U, et al. (2019). Multifaceted intervention for the prevention and management of musculoskeletal pain in nursing staff: Results of a cluster randomized controlled trial. PLOS ONE 14(11): e0225198. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0225198

Serra C, Soler-Font M, Peña P, Vargas-Prada S, García AM, Ramada JM. Prevention and management of musculoskeletal pain in nursing staff by a multifaceted intervention in the workplace: design of a cluster randomized controlled trial with effectiveness, process and economic evaluation (INTEVAL_-Spain). BMC Public Health. 2019; 19:348. https://doi.org/10.1186/s12889-019-6683-7 PMID: 30922285

Més informació:
Web de l'IMIM
Web del DCEXS-UPF