News
17/1/2020

L’activitat física modifica com actua el nostre ADN

L’activitat física modifica com actua el nostre ADN


Noticia de l'IMIM


L'activitat física es relaciona amb canvis a l'estructura de l'ADN sense modificar la seqüència de lletres dels gens, la seva estructura primària, segons demostra un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). I realitzar-la de forma moderada-vigorosa, és a dir, caminar cada dia de forma ràpida o practicar algun esport durant, com a mínim, 30', permet maximitzar els seus beneficis, actuant sobre un dels elements clau en el metabolisme dels triglicèrids, que, en altes concentracions, incrementen el risc de malalties cardiovasculars. Aquests canvis de l'ADN influeixen en com es llegeixen els nostres gens i en el seu nivell d'expressió.

Roberto Elosua, coordinador del grup de recerca de l'IMIM, assegura que "sabem que l'estil de vida té un impacte en com s'expressa la informació que contenen els nostres gens, i ens vam preguntar si l'activitat física estaria relacionada amb algun canvi en un d'aquests mecanismes biològics: la metilació de l'ADN".

"A les anàlisis hem observat que les persones que més practiquen activitat física d'intensitat moderada-vigorosa, presenten uns nivells més baixos de metilació a dos llocs de l'ADN", explica la investigadora Alba Fernández Sanlés, una de les autores principals de l'estudi. De fet, aquest tipus d'activitat és la que es recomana a la població general per a fomentar un bon estat de salut i és de la que s'obté un benefici més gran, segons l'estudi. La metilació és un mecanisme que regula la capacitat dels gens per a expressar-se, és a dir produir o no proteïnes.

Els investigadors creuen que l'estil de vida afecta la metilació del nostre ADN i que aquests canvis poden estar associats amb risc més gran de malalties cardiovasculars.

 

Referència:
Fernández-Sanlés A, Sayols-Baixeras S, Castro de Moura M, Esteller M, Subirana I, Torres-Cuevas S, Pérez-Fernández S, Aslibekyan S, Marrugat J, Elosua R. Physical Activity and Genome-wide DNA Methylation: The REGICOR Study. Med Sci Sports Exerc;2019 [Epub ahead of print]. doi: 10.1249/MSS.0000000000002174.

Més informació:
Web de l'IMIM