News
28/2/2020

Es detecta i gestiona el primer brot del fong Bsal que amenaça les salamandres del sud d’Europa

Es detecta i gestiona el primer brot del fong Bsal que amenaça les salamandres del sud d’Europa


Notícia de l'IBE


Un equip tècnic del Parc del Montnegre i el Corredor, gestionat per la Diputació de Barcelona, amb el suport del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), el Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets (GRENP) i la Universitat de Ghent (Bèlgica) han confinat el primer brot del fong quitridi Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) detectat a la natura al sud d’Europa. Va aparèixer al 2018, a un punt d’aigua del Parc del Montnegre i el Corredor, i va causar gran mortalitat de tritó verd (Triturus marmoratus). Posteriorment també es va trobar en alguns individus de salamandra (Salamandra salamandra). La detecció precoç del brot, la col·laboració del món científic i la gestió de l’hàbitat, han facilitat una ràpida intervenció per contenir aquesta malaltia fúngica.

L’equip tècnic ha aïllat la zona infectada, ha gestionat la població d’amfibis afectada i ha aplicat un estricte protocol de bioseguretat. Malauradament, la malaltia ha estat confinada, però no erradicada.

A un article científic en què participa l'investigador principal Salvador Carranza de L'IBE, s'explica la gestió de l’hàbitat i de la població d’amfibis efectuada al Parc del Montnegre i el Corredor per controlar el brot de Bsal. A l'estudi l'equip demostra la letalitat d’aquest fong sobre les espècies autòctones catalanes com salamandra, tritó verd i tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) quan se’ls inoculen espores de Bsal.

 

Referència:
An Martel, et. al. Integral chain management of wildlife diseases. Conservation Letters. February 2020. doi: 10.1111/conl.12707

Més informació:
Web de l'IBE