News
28/2/2020

Recuperen el genoma dels pobladors més antics de les Illes Balears

Recuperen el genoma dels pobladors més antics de les Illes Balears


Notícia de l'IBE


Un equip de recerca liderat per la Universitat de Harvard i amb la col·laboració de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF) ha reconstruït les seqüències genòmiques més antigues de les illes del Mediterrani occidental.

La recerca apunta a que les mostres trobades a les Illes Balears pertanyen a grups descendents de pastors de les estepes d'Europa de l'Est, una població que va suposar el reemplaçament del 40% de la població local i de gairebé el 100% dels llinatges paterns a la península Ibèrica fa 4000 anys.

L'equip ha recuperat el genoma de l'individu més antic que s'ha trobat a les Illes Balears, pertanyent a la Cova des Moro a Mallorca, a més d'un individu més a Formentera i un altre a Menorca. També ha recuperat informació genètica de 58 individus que van habitar les illes de Sicília i Sardenya entre el 5000 a. C. i el 1000 d. C.

La mostra provinent de Menorca correspon curiosament a la Naveta des Tudons, el monument prehistòric més important de les Illes Balears i un dels edificis més antics de tota Europa.

 

Referència:
Daniel M- Fernandes et. al. "The spread of steppe and Iranian-related ancestry in the islands of the western Mediterranean", Nature Ecology and Evolution (2020). doi: 10.1038/s41559-020-1102-0

Més informació:
Web de l'IBE