News
8/5/2020

Noves dianes terapèutiques per tractar els dèficits de memòria a la síndrome de Down

Noves dianes terapèutiques per tractar els dèficits de memòria a la síndrome de Down


Notícia de l'IMIM i del CRG


Un equip d'investigadors liderat per Victoria Puig de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) en el que també ha participat el Centre de Regulació Genòmica (CRG), ha estudiat les bases neurals de la discapacitat intel·lectual en ratolins amb síndrome de Down i ha descobert que les xarxes neuronals de circuits cerebrals rellevants per la memòria i l'aprenentatge estan massa activades i que la connectivitat dels circuits és deficient.

Així mateix, els investigadors han observat que l'activitat neural durant el son és anormal i probablement interfereix en la consolidació de la memòria. 'estudi inclús ha identificat biomarcadors en els ritmes cerebrals que poden predir els dèficits de memòria dels ratolins que es corregeixen amb un tractament crònic amb un component natural del te verd, la epigalocatequina gal·lat, que ja sabem per altres estudis que millora la funció executiva en adults amb síndrome de Down.

Fins ara se sabia que la epigalocatequina gal·lat corregeix certes alteracions a nivell molecular i cel·lular derivades de la trisomia del cromosoma 21 que estan associades amb dèficits cognitius en la síndrome de Down. No obstant això, faltava una descripció dinàmica de les accions de la epigalocatequina gal·lat en l'activitat neural durant diferents estats cerebrals. Aquesta és, per tant, la primera vegada que algú observa com el cervell del ratolí respon al tractament crònic amb epigalocatequina gal·lat a un nivell funcional en condicions de trisomia.

 

Referència:
Maria Alemany-González, Thomas Gener, Pau Nebot Marta Vilademunt, Mara Dierssen, M. Victoria Puig. Prefrontal-hippocampal functional connectivity encodes recognition memory and is impaired in intellectual disability. PNAS.

Més informació:
Web de l'IMIM
Web del CRG