News
8/5/2020

Els gens il·luminen la història evolutiva i el futur dels lleons

Els gens il·luminen la història evolutiva i el futur dels lleons


Notícia de l'IBE


El rei de la selva està en perill. En el passat, els lleons van ser una de les espècies de mamífers més esteses, amb diferents poblacions a l'Àfrica, Euràsia i Amèrica. No obstant això, en els últims dos-cents anys els lleons han disminuït en un 90% i avui només es troben en petites poblacions aïllades, principalment al sud i l'est d'Àfrica. També es troben algunes petites poblacions que persisteixen a l'Àfrica central, Àfrica occidental i en la Reserva Forestal Gir, en la península de Kathiawar - l'Índia.

Actualment els lleons estan llistats com a vulnerables per la Llista Vermella de la IUCN (International Union for Conservation of Nature) i la Llei d'Espècies en Perill d'Extinció dels EUA. No obstant això, a dia d'avui no s'havia estudiat en profunditat la història evolutiva d'aquesta espècie, així com les possibles causes de les extincions d'algunes de les poblacions de lleons al llarg de la història.

Ara, un equip de recerca de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) i del GLOBE Institute, de la Universitat de Copenhaguen, ha combinat l'anàlisi d'exemplars de col·leccions de museu amb l'anàlisi d'exemplars de lleó modern per a desxifrar la jerarquia ancestral de les subespècies de lleons i els llinatges que han arribat fins a l'actualitat.

Els investigadors han utilitzat el poder de l'ADN antic i l'anàlisi de genomes complets per a desxifrar la història evolutiva del rei de la selva.

 

Referència:
de Manuel et. al. The evolutionary history of extinct and living lions; PNAS, 2020. DOI: 10.1073/pnas.1919423117

Més informació:
Web de l'IBE
Web del DCEXS-UPF