News
22/5/2020

Identifiquen un mecanisme crucial per a la multicel·lularitat en un parent unicel·lular dels animals

Identifiquen un mecanisme crucial per a la multicel·lularitat en un parent unicel·lular dels animals


Notícia de l'IBE


Sphaeroforma arctica és un eucariota unicel·lular amb una posició fonamental en l'arbre de la vida, perquè es tracta d'un dels parents unicel·lulars més propers als animals. El seu estudi podria revelar algun dels mecanismes fonamentals de l'evolució i l'origen dels organismes multicel·lulars.

Una de les particularitats de Sphaeroforma arctica és la forma en la qual es reprodueix. A partir d'una cèl·lula amb un nucli únic, aquest organisme pot créixer fins a aconseguir una cèl·lula de 128 nuclis abans de sotmetre's a la cel·lularització i separar-se en múltiples cèl·lules nounades.

Ara, els investigadors del grup Multicellgenome de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF) han observat que abans de sotmetre's a la cel·lularizació, Sphaeroforma arctica forma una capa cel·lular polaritzada que recorda un epiteli, un teixit clau en animals, i que s'assembla al que ocorre en el desenvolupament embrionari d'alguns artròpodes.

L'equip ha demostrat que en Sphaeroforma arctica la capa polaritzada de cèl·lules se sosté, com en els animals, amb una xarxa d'actomiosina (complex molecular responsable de la contracció cel·lular) que manté l'estructura transitòria. També han observat que durant aquesta fase s'activen gens involucrats en l'adhesió cel·lular.

 

Referència:
Dudin O, Ondracka A, Grau-Bové X, Haraldsen AAB, Toyoda A, Suga H, Bråte J, Ruiz-Trillo I. A unicellular relative of animals

Més informació:
Web de l'IBE