News
22/5/2020

Entendre millor les causes de l'esclerosi múltiple, imprescindible per combatre-la

Entendre millor les causes de l'esclerosi múltiple, imprescindible per combatre-la


Notícia de l'IBE


El grup de recerca en Genòmica Evolutiva de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF) inicia un projecte per intentar entendre el paper del virus d'Epstein-Barr en el desenvolupament de l’esclerosi múltiple. UPFund, el programa de patrocini i mecenatge de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha llançat una iniciativa de micromecenatge per ajudar a finançar aquest projecte. Des de la pàgina web de la campanya s'hi pot col·laborar mitjançant una donació puntual o a través d’una aportació regular.

Dècades d'estudis científics apunten a una relació de causalitat entre les infeccions per microorganismes, específicament el virus d'Epstein-Barr, i la presència de la malaltia. Aquest virus infecta gairebé tota la població mundial, encara que en la gran majoria dels casos aquesta infecció no implica símptomes.

En col·laboració amb vuit hospitals espanyols recolliran mostres biològiques d'un mínim de 200 pacients d'esclerosi múltiple i altres 200 de persones sanes. A partir d'aquestes mostres extrauran el genoma del virus d'Epstein-Barr per seqüenciar-lo (o llegir-lo) i buscar diferències recurrents entre els dos grups. La presència de diferències (mutacions) en la majoria dels genomes de virus de pacients, comparats als de persones sanes indicarà quins gens específics estan relacionats amb la malaltia. Conèixer aquests gens permetrà arribar a entendre quines interaccions de virus amb el pacient podrien influenciar el desenvolupament de la malaltia.

 

Més informació:
Web de l'IBE