News
26/6/2020

Descobreixen que els gossos de trineu van aparèixer fa 9500 anys a Sibèria

Descobreixen que els gossos de trineu van aparèixer fa 9500 anys a Sibèria


Notícia de l'IBE


Un equip de recerca liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF) i pel Globe Institute, de la Universitat de Copenhaguen, ha descobert que la major ascendència dels gossos de trineu moderns es remunta al principi de l’Holocè a Sibèria.  L’estudi, basat en l’anàlisi genòmica d'una mandíbula fòssil de gos de 9500 anys d’antiguitat del lloc de Zhokhov, de 10 gossos de trineu actuals i d’un fòssil de llop de 30000 anys de Sibèria, ha revelat que les adaptacions que defineixen el gossos de trineu actuals es van establir en el nord-est Àrtic asiàtic fa 9500 anys. Els resultats de l’estudi impliquen que la combinació d'aquests gossos adaptats al clima gèlid amb el desenvolupament dels trineus va facilitar la subsistència humana al final del Plistocè a l'Àrtic.

El gos és el millor i més antic amic de l’ésser humà. No obstant, tot i les dècades d’estudi, encara no hi ha un consens respecte quan i on es van domesticar els gossos per primera vegada i quan van ser inclosos en algunes de les activitats humanes que han arribat a dia d’avui. Estudis anteriors havien apuntat a que llops i gossos van evolucionar d’un llinatge de llops ja desaparegut fa uns 15000 anys, abans que els humans formessin les societats agropecuàries.

En els darrers anys, han aparegut a Sibèria artefactes del paleolític superior (de fa entre 30000-10000 anys) d’os tallat, cornamenta i marfil similars a les eines emprades pels inuit moderns per a assegurar les corretges de l’arnés dels gossos, el que suggereix els orígens antics dels trineus de gossos. Tanmateix, destaquen les troballes arqueològiques de l'Illa de Zhokhov (Nova Sibèria, Russia),on s’han identificat proves de tecnologia de trineus i fòssils de gos de més de 9000 anys d’antiguitat.

 

Referència:
Arctic-adapted dogs emerged at the Pleistocene–Holocene transition; Science; DOI: 10.1126/science.aaz8599

Més informació:
Web de l'IBE
Web del DCEXS