News
3/7/2020

Amicta gara y Amicta moneiba, dues noves espècies de papallones nocturnes a Canàries

Amicta gara y Amicta moneiba, dues noves espècies de papallones nocturnes a Canàries


Notícia de l'IBE


La família Psychidae la conformen un grup de més de 1300 espècies conegudes a nivell mundial. Estan poc estudiats en comparació amb altres lepidòpters, el que els fa encara més interessants. Es caracteritzen per una singular adaptació de les seves erugues, que construeixen un refugi amb materials de l'entorn que porten a sobre, com ho faria un cranc ermità. Aquest refugi els dóna protecció i camuflatge. Els mascles són alats, com es podria esperar, però la majoria de les femelles no tenen ales. Algunes fins i tot compten amb un mecanisme denominat partenogènesi, pel que són capaços de reproduir-se sense la necessitat de l'aparellament amb un mascle.

A les Canàries trobem dos gèneres d'aquesta família. Luffia, de mida petita, compta amb cinc espècies (L. palmensis, L. gomerensis, L. rebel·li i L. kirsteni). Amicta, de major grandària, està present en les cinc illes occidentals, des de Gran Canària fins el Hierro. Fins ara totes les poblacions d'aquestes illes es consideraven pertanyents a l'espècie Amicta cabrerai, descrita en 1894 per Hans Rebel.

L'estudi, que té a Yeray Monasterio d’Associació Zerynthia com a primer autor i en el qual participen els investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF) Cecília Corbella, Joan Carles Hinojosa i l'investigador principal Roger Vila, a més de Ruth Escobés i Rafael Pérez, també de Zerynthia, estudia la morfologia dels mascles de les diferents illes i les seves relacions filogenètiques mitjançant l'anàlisi del seu ADN. El resultat ha estat el descobriment d'un conjunt d'espècies germanes més ampli de què es pensava anteriorment. Amicta cabrerai existeix en les illes de Tenerife, Gran Canària i La Palma. No obstant això, les de La Gomera i El Hierro són espècies que havien passat desapercebudes fins al moment: Amicta gara sp. nov., endèmica de la Gomera i Amicta Moneiba sp. nov., endèmica de El Hierro.

 

Referència:
Y. Monasterio, R. Pérez, R. Escobés, J. C. Hinojosa, C. Corbella, R. Vila; Descripción de dos nuevas especies Amicta Heylaerts, 1881 (LEIDOPTERA: PSYCHIDAE) endémicas de las Islas Canarias; Boletín de la Sociedad Entomológica Aragonesa, 2020.

Més informació:
Web de l'IBE