News
17/5/2013

La clonación de embriones humanos: Declaraciones de varios investigadores de los centros del PRBB en los medios de comunicación

La clonación de embriones humanos: Declaraciones de varios investigadores de los centros del PRBB en los medios de comunicación


Noticia del PRBB


La noticia sobre la primera clonación de células embrionarias humanas del grupo de investigación liderado por Shoukhrat Mitalipov de la Universidad de Oregon en Estados Unidos ha tenido una gran repercusión en los medios de comunicación en todo el mundo. En los medios locales y estatales varios investigadores de los centros del PRBB ofrecen su evaluación y punto de vista. A continuación algunos ejemplos:

El Pais, 15.5.2013

Anna Veiga (CMRB) 
... Veiga valora especialmente que se ha conseguido mejorar la técnica para que funcione en humanos.
... Las mejoras abarcan casi todo el proceso, empezando por el proceso de estimulación para que la donante produzca más óvulos. “Cuestiona los protocolos actuales”, dice Veiga. En contra de lo que se pensaba, por ejemplo, el objetivo no es que haya muchos óvulos para utilizar, sino su calidad.
... La idea de hacer una medicina personalizada en la que cuando un paciente necesite tejido cardiaco o neuronas, por ejemplo, se le someta a todo el proceso para fabricar unas genéticamente idénticas a él, no le parece “contemplable”. “Aunque sea posible sería carísimo. Lo que se pueden tener son bancos con variedad de muestras que sean compatibles”, añade.


Ara, 17.5.2013

Entrevista a Thomas Graf (CRG)
"Dubto que cap científic vulgui córrer el risc de clonar humans"
... Crec que des d’aleshores la societat ha progressat i pot veure objectivament els beneficis que comporta la
clonació terapèutica. 
... Els científics hem de poder treballar amb cèl·lules mare embrionàries fins a un cert estadi de desenvolupament.

 

El Periodico, 17.5.2013

Pia Cosma (CRG)
... "Encara que tècnicament pot ser semblant, hi ha una gran diferència entre fer aquestes coses amb ratolins i amb humans".
... En principi, amb la mateixa tècnica podríem fer una clonació reproductiva, però més enllà dels problemes que puguin sorgir i que ara desconeixem, la pregunta és una altra: ¿Quin interès hi pot haver a fer-ho? – prossegueix Pia Cosma–. És una bogeria.

 

La Vanguardia, 16.5.2013

Thomas Graf (CRG)
... Els resultats de l’equip d’Oregon “representen un avenç molt important; és una cosa que s’estava buscant des de fa molts anys”, destaca Thomas Graf, investigador Icrea del Centre de Regulació Genòmica (CRG) especialista en cèl·lules mare. Graf recorda que el frau científic més flagrant del segle XXI es va produir quan el sud-coreà Hwang Woo-suk va anunciar fa nou anys que havia aconseguit el que ara han fet Mitalipov i el seu equip. 

Anna Veiga (CMRB)
... “És una investigació extraordinària, amb una sèrie d’experiments impecables i una tasca monumental”
... Segons Veiga, el principal valor de la investigació és científic, perquè “explica una cosa que
fins ara no enteníem; sabíem derivar cèl·lules mare embrionàries de moltes espècies, però no humanes, i no sabíem per què”. 
... Malgrat tot, Veiga dubta que es desenvolupin noves teràpies basades en cèl·lules mare individualitzades per a cada pacient, com proposen els científics d’Oregon. “No crec que això passi–afirma–. Serà més pràctic crear bancs de cèl·lules embrionàries representatives de la població”, de manera que es puguin utilitzar sense risc de rebuig immunitari encara que no procedeixin del mateix pacient.