Noticias
25/11/2016

IMIM: Nou avenç per al disseny de vacunes més eficaces

IMIM: Nou avenç per al disseny de vacunes més eficaces


Notícies de l'IMIM


Investigadors del l‘IMIM han descrit noves propietats d’una molècula dels sistema immunitari que obren la porta al desenvolupament de vacunes més eficients contra malalties com la meningitis o la pneumònia. L’estudi, publicat a Journal of Experimental Medicine, detalla les funcions de la molècula Pentraxin 3 (PTX3) en la millora de la resposta del sistema immunitari davant els bacteris encapsulats. La troballa ha estat realitzada pel grup de recerca en Biologia de les Cèl·lules B de l'IMIM, dirigit per Andrea Cerutti, professor investigador ICREA i referent mundial en l'estudi de la biologia dels limfòcits B. 

“Aquesta resposta és poc eficient en nens i en persones que tenen la funció de la melsa deteriorada, de manera que aquests dos col·lectius tenen un major risc d'infecció i necessiten ser vacunats contra aquests bacteris mitjançant conjugats proteïcs. No obstant això, en l’actualitat l’obtenció d’aquestes vacunes té un cost massa elevat per als països en desenvolupament i, a més, la protecció que obtenen és poc eficient en persones deficients en limfòcits T”, explica Cerutti.

La PTX3 és una molècula generada pel sistema immunitari capaç de reconèixer patrons moleculars microbians presents en bacteris i fongs, indicant a l’organisme que són agents aliens i afavorint així la seva eliminació.  “Els nostres resultats indiquen que la PTX3 no es limita a desplegar propietats de reconeixement dels patògens com es pensava fins ara, sinó que també estimula la producció d’anticossos de les cèl·lules B de la melsa. Aquesta doble activitat podria aprofitar-se per millorar la immunogenicitat de les vacunes contra bacteris encapsulats”, explica Jordi Sintes, un dels investigadors signants de l'article.

Més informació:
Web de l'IMIM


Article de referència:
Chorny A, Casas-Recasens S, Sintes J, Shan M, Polentarutti N, García-Escudero R, Walland AC, Yeiser JR, Cassis L, Carrillo J, Puga I, Cunha C, Bastos H, Rodrigues F, Lacerda JF, Morais A, Dieguez-Gonzalez R, Heeger PS, Salvatori G, Carvalho A, Garcia-Sastre A, Blander JM, Mantovani A, Garlanda C, Cerutti A*. The soluble pattern recognition receptor PTX3 links humoral innate and adaptive immune responses by helping marginal zone B cells. J Exp Med 2016; 213(10): 2167-2185