Noticias
15/11/2019

1 de cada 4 casos de trencament d’aneurisma cerebral es confon amb una migranya

1 de cada 4 casos de trencament d’aneurisma cerebral es confon amb una migranya


Noticia de l'IMIM


1 de cada 4 casos d'hemorràgia subaracnoidal, o aneurisma cerebral, es diagnostica malament, segons un estudi amb més de 400 pacients realitzat per metges de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), que acaba de publicar la revista Stroke. L'hemorràgia subaracnoidal és una patologia cerebrovascular greu, amb una elevada mortalitat i gran probabilitat de deixar seqüeles, a la qual, la rapidesa en el diagnòstic pot suposar la diferència entre un bon i un mal pronòstic per al pacient. Aquest estudi és el primer del seu tipus publicat en els darrers 15 anys al món i el primer a l'Estat.

Els principals símptomes d'aquesta patologia són un mal de cap sobtat i de gran intensitat, que sovint es pot confondre amb una migranya, així com rigidesa a la zona cervical del coll. De fet, aquest i la contractura cervical són els diagnòstics que més sovint reben els pacients amb un diagnòstic inicial incorrecte. La majoria dels errors diagnòstics inicials es produeixen fora de l'hospital (més del 60%) i un 5% dels pacients arriben a consultar fins a 5 vegades a un professional mèdic abans de rebre el diagnòstic correcte. Cal tenir en compte que, en moltes ocasions, l'única manifestació inicial pot ser aquest mal de cap d'inici brusc.

 

Referència:
Ois, Angel & Vivas, Elio & Figueras-Aguirre, Georgina & Guimaraens, Leopoldo & Cuadrado-Godia, Elisa & Avellaneda-Gómez, Carla & Bertran Recasens, Bernat & Rodríguez-Campello, Ana & Gracia, Maria-Pilar & Villalba, Gary & Saldaña, Jesus & Capellades, Jaume & Fernández-Candil, Juan & Roquer, Jaume. (2019). Misdiagnosis Worsens Prognosis in Subarachnoid Hemorrhage With Good Hunt and Hess Score. Stroke. 50. 10.1161/STROKEAHA.119.025520.

Més informació:
Web de l'IMIM